Sunnuntai 24. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Matti, Matias

Messu on Kristuksen kohtaamisen hetki

Vuoden 2015 kristillinen mediateko -palkinnon luovuttettiin 25.1.2016 sarjan valitsemisessa ohjelmistoon vaikuttaneille Yle Teeman ohjelmahankkija Mari Koivuhoville (oik.) sekä ohjelmapäällikkö Marika Kecskemétille. Palkitsijoina Thorleif Johansson (vas.) sekä Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki. Kuva: Antti Tuomikoski.

Kirkon tehtävänä on olla Euroopan muutosten keskellä paikka, jossa kohdataan Kristus – silloinkin kun omat ajatukset, tunteet ja elämäntavat eivät ole linjassa kirkon opetuksen kanssa. Silloinkin kun on erilaisia opillisia ajatuksia ja mielipiteitä. Messussa ja ehtoollisella oikeassa olemisen vaatimus jätetään hetkeksi syrjemmälle.

 

Televisiosarjaa palkitsemassa

 

Olin tammikuun lopussa jakamassa Vuoden 2015 kristillinen mediateko -tunnustuksen Ylen Teemassa esitetylle sarjalle ”Tapahtukoon sinun tahtosi”. Tarkemmin palkinnosta ja sen perusteluista löytyy Kristillisen Medialiiton sivuilta täältä: .

 

Sarja antoi paljon pohdittavaa. Eräs näkökulma oli kirkon ja messun merkitys pysähtymisen hetkenä ja paikkana.

 

Viisi nuorta miestä, joilla on erilaiset taustat, aloittaa samaan aikaan pappisseminaarin. Vastassa on yhteisö, joka vahvistaa ja horjuttaa nuorten miesten vakaumusta. Kuvassa vas. David Baiot, Julien Bouanich, Clément Manuel, Samuel Jouy, Clément Roussier. Yle Kuvapalvelu.Mutta ensin sarjan sisällöstä. Siinä viisi nuorta miestä on uuden kynnyksellä. He kaikki ovat päättäneet mennä pappisseminaariin ja omistaa elämänsä kutsumukselleen. Jokaisella on menneisyytensä. Yann on kaunosielu, joka laulaa kuin kerubi, kapinallinen Raphäel on rikkaan perheen poika, Guillaume on kokenut turvattoman lapsuuden ja Emmanuel opiskelija joka joutui jättämään opinnot kesken masennuksensa vuoksi.

 

Ovelle kolkuttaa vielä yksi elämän kolhima mies. José on juuri vapautunut vankilasta, jossa hän sovitti rangaistusta taposta mutta löysi Jumalan.

 

 

Oma tausta ja kirkon oppi

 

Oman taustan sovittaminen kirkon oppeihin on niin merkittävä kysymys, että nuorukaiset tekevät toisilleen lupauksen: koska maailma muuttuu, myös kirkon on muututtava. Nuoret pappisseminaarilaiset lupaavat olla tämän sopeuttamisen etulinjassa, sen kantava voima.

 

Sarjassa seurataan, miten nuorten miesten uskolle käy tuon matkan varrella. Kristillisyyden perusasioita käsitellään hyvällä ammattitaidolla, ja annetaan todella paljon aineksia pohdintaan.

 

Repliikeissä on myös loistavia helmiä. Ne kuullessa iskee tarve: apua! tuo pitäisi kirjoittaa muistiin!

 

Vaikkapa tämä: ”Kun kerrot totuuden, varmista että totuuttasi myös kuunnellaan!” Liian usein varsinkin julistavassa kristillisessä mökäämisessä totuuden torvena oleminen riittää, saavuttaapa viesti vastaanottajan ymmärryksen tai sitten ei. Totuuden julistajalle riittää, että hän itse kokee olleensa valtavassa tehtävässä.

 

Palkittu sarja välttää tuon kuopan. Se käsittelee hienosti monia vaikeita ja maailmassa erilaisiin lopputuloksiin päätyneitä eettisiä ja moraalisia asioita. Sarja antaa katsojan hakea niihin omat näkökulmansa ja ratkaisunsa –  jättäen jopa senkin mahdollisuuden, että asiaan ei olekaan sitä ainoaa oikeaa totuutta…

 

Messu keskeisenä

 

Messu ja ehtoollinen antavat hengähdyshetken elämän tuiverrusten keskellä. Kuva: Yle kuvapalvelu.Monien havaintojen keskellä eräs asia pysäytti. Pojat, nuo eri taustoista tulleet ja eri tilanteisiin ajautuvat, palaavat kerta toisensa jälkeen messuun. Tuohon vanhanaikaiseksi, jäykäksi ja älyllisesti haastavaksi väitettyyn tilanteeseen kirkkoon.

 

Siellä he osallistuvat istuen ja seisten, laulaen ja hiljaa ollen, vakavina ja hartaina  vuosisataiseen liturgiaan ja ehtoolliseen. Erilaisten pohdintojen painamina, hetkittäin sekavin ajatuksin, elämäntilanteitten sekoittamina.

 

He eivät jaksa uskoa kaikessa siten kuin kirkko opettaa. Ymmärrys ja ihmiskäsitys eivät jaksa seurata kaikkia kirkon ja uskon traditioita. Mutta siitä huolimatta: he pysähtyvät hetken Pyhän äärelle. He saapuvat kohtaamaan Kristuksen – jatkaakseen sen jälkeen taas omaa elämän matkaansa pienen pätkän eteenpäin.

 

Tässä on jotakin keskeistä myös Suomen kirkolle. Kirkon tehtävänä on olla Euroopan muutosten keskellä paikka, jossa kohdataan Kristus – silloinkin kun omat ajatukset, tunteet ja elämäntavat eivät ole linjassa kirkon opetuksen kanssa. Silloinkin kun on erilaisia opillisia ajatuksia ja mielipiteitä. Ehtoollisella jätetään hetkeksi syrjemmälle oikeassa olemisen vaatimus.

 

Ihmisen oma usko on henkilökohtainen asia.  Se muuttuu, se kasvaa, joskus se vähenee. Mutta messussa ja ehtoollisella kirkko antaa elämän kulkijalle mahdollisuuden kohdata itseään suurempi, elämän ja kuoleman Herra. Pyhä. Hän saa jättää hetkeksi omat vääntönsä sivuun ja vain pysähtyä – kuuntelemaan ja kohtaamaan.

 

Sarja uusitaan vielä kerran!

 

PS. Sarja ”Tapahtukoon sinun tahtosi” –sarja uusitaan yleisön pyynnöstä ja palkittuna vielä kerran kokonaan.  Tutustu tuohon erinomaiseen ranskalaisdraamaan 15.2.2016 alkaen joka päivä maanantaista torstaihin klo 17 Ylen Teemalla.Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin