Sunnuntai 24. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Matti, Matias

Kristillinen viesti on yhteiskunnan taivaan luonnollinen osa

Kristillisen viestin tulee näkyä luontevana yhteiskunnan taivaalla. Ei erillisenä uskovaisten kummajaisena. (Haastattelu Sana-lehteen 2004).

 

-----

 

Vuodesta 2000 Suomen taivaalla on näkynyt kansainvälisestikin ainutlaatuinen lentolaite: kuumailmapallo, jonka kyljessä lukee metrien korkuisin kirjaimin CREDO. Sana on latinaa ja tarkoittaa ”minä uskon”.

 

Palloidean isä on Thorleif Johansson.

 

- Credo-kuumailmapallo kertoo halusta uskoa – silloinkin, kun itse ei oikein jaksa tai kun epäusko ahdistaa. Kun on kten Raamatun kertomuksessa, jossa poikansa sairaudesta huolestunut isä joutui huudahtamaan: - Minä uskon, auta minun epäuskoani!

 

- Minusta on tärkeää, että taivaalla näkyy kristillinen viesti. Ei mitenkään erillisenä tai omalaatuisena, vaan samaan suuntaan ja samoissa sääolosuhteissa lentävänä kuin muutkin kuumailmapallot.

 

- Ei nimittäin ole mitään erityisiä uskovaisten tuulia, vaan kirkko ja sen jäsenet elävät kansakuntamme kohtalot yhdessä niin tyyninä kuin myrskyisinäkin aikoina.

 

 

Lämmin ilma nostaa taivaalle

 

Credo-pallo on tyypiltään brittiläinen . Korkeutta korin pohjasta huipulle on peräti 30 metriä. Sen ilmaa kuumentaa eräs maailman tehokkaimmista kaksoispolttimista. Niistä löytyy yhteistehoa 7,6 miljoonaa wattia. Pallon kantavuus on 1088 kg. Mukaan lennolle mahtuu pilotin lisäksi viisi matkustajaa.

 

Kuumailmapallon toimintaperiaate on yksinkertainen: kuuma ilma nousee ylöspäin. Koska pallossa oleva lämmin ilma on harvempaa kuin ympäröivä viileä ilma, pallo kohoaa. Nousu jatkuu kunnes lämpötilaero tasoittuu. Pallon viiletessä se vajoaa hitaasti.

 

Kuumailmapallolla voidaan lentää ympäri vuoden. Kesällä lentoaika kuitenkin rajoittuu nousevista ilmavirtauksista johtuen varhaiseen aamuun ja iltaan. Talvella voidaan lentää myös päivällä.

 

 

Maailman vanhin lentolaite

 

Ensimmäinen miehitetty kuumailmapallolento suoritettiin 21. marraskuuta 1783 Pariisissa. Pallo oli Joseph ja Etienne Montgolfierin suunnittelema. Ensimmäisinä aeronautteina toimivat Pilatre de Rozier ja Marquis d'Arlandes.


Lento kesti 26 minuuttia ja pallo lensi yhdeksän kilometrin matkan. Lentoa seurasivat kuningas Ludvig XVI ja Ranskan akatemian edustajat.

 

Ihminen oli ensi kertaa onnistunut pääsemään irti maan vetovoimasta omaa hyppyään korkeammalle, kauemmaksi ja pidemmäksi ajaksi.

 

 

------

 

MITÄ TARKOITTAA CREDO?

 

Kesäjuhlien yhteydessä Credo-pallosta käsin on siunattu monien paikkakuntien asukkaita.Credo on latinaa ja tarkoittaa uskontunnustusta. Luterilaisten tunnustuskirjojen pohjana on kolme uskontunnustusta, apostolinen, nikealainen sekä ns. Athanasioksen uskontunnustus.

 

Apostolinen uskontunnustus (Symbolum Apostolicum) on vanhin ja meilläkin tunnetuin varhaiskirkon yleisistä uskontunnustuksista. Se alkaa sanoilla 'Minä uskon Jumalaan, Isään, kaikkivaltiaaseen taivaan ja maan Luojaan.'

 

Myös nikealais-konstantinopolilaisena uskontunnustuksena tunnettu Nikaian uskontunnustus on yksi vanhan kirkon kolmesta yleisestä eli ekumeenisesta uskontunnustuksesta. Se alkaa sanoilla: 'Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan, kaikkien näkyväisten ja näkymättömien Luojaan'.

 

Nikaian uskontunnustusta käytetään Suomen luterilaisessa kirkossa juhlapäivien jumalanpalveluksissa.

 

Athanasiuksen uskontunnustus on kolmas varhaiskirkon yleisistä eli ekumeenisista uskontunnustuksista. Tunnustus (vanha sanamuoto) alkaa sanoilla: 'Kuka ikänänsä tahtoo autuaaksi tulla, hänellä täytyy ennen kaikkea olla oikea, yhteinen, kristillinen usko.' Tunnustus on peräisin 400-luvulta. Se sisältyy kirkkolain ja kirkkojärjestyksen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustusten joukkoon.

 

 

Netissä:

 

Apostolinen uskontunustus:

Nikaian uskontunnustus:

Athanasiuksen tunnustus:Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin