Sunnuntai 24. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Matti, Matias

Tuutulaulu

Joskus kristillinen viesti nousee yllättävästä suunnasta. On kuunneltava herkällä korvalla, missä se kulkee. Kirkot eivät ole kristillisen sanoman ainoa koti. (Kolumni Sana-lehti 2004).

 

------

 

Live-taltiointi Metallican konsertista 28.5.2004 Helsingin Olympiastadionilla.Kesäinen mutta hieman kolea ilta. Aurinko päättelemässä päiväisen vaelluksensa Finnair-areenan taakse. Ja Helsingin Olympiastadion, tuo ylevän urheiluaatteen suomalainen ilmentymä, on täynnä väkeä. Nuorista keski-ikäisiin, 46.000 ihmistä kesäillassa.

 

Keskellä Stadionia on lava ja lavalla muusikoita. Ilman täyttää musiikin jyly. Tuntuu kuin helvetin voimat olisivat irti.

 

Ja kuitenkin: - Jättäkää viha kotiin. Olkaa aggressiivisia, mutta älkää vihatko! Illan sanoman karjahtelee lavalla loikkiva laulaja-kitaristi.

 

Meneillään on , tuon maailman kuuluisimman heavyrockbändin Suomen keikka.

 

Yhtyeellä on takana rankka menneisyys. Sen alkuvuosia leimasi alcoholica-kuva. James Hetfield heittelemässä olutta kuulijoiden niskaan. Jokunen tuoppi meni omaankin kurkkuun. Ja keikan jälkeen vielä useampikin.

 

Syntisiä ovat nuo muusikot, johan sen näkee, sanoo kristitty. Ja kuulee. Sitä paitsi tietoakin on: ei Herra kestä yli 80 desibeliä!

 

* * *

Aurinko laskeutuu Mannerheimintien talojen taakse. Alkaa hämärtää. On iltalaulun aika. Muutama kevyt kitaran sointu, ja koko kymmentuhantinen yleisö yhtyy lauluun, jonka se on oppinut jo pari vuosikymmentä sitten. Hevarien tuutulaulun.

 

Perheen pikkumiestä kehotetaan pitämään itsensä synnistä vapaana, kunnes sandman – tuo nukkumatti - tulee:

 

keep you free from sin

till the sandman he comes

 

Tuhannet pikku liekit huojuvat illan hämyssä ja kaikki laulavat:

 
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep
if I die before I wake
pray the lord my soul to take

 
Kristityn, tuon kunnollisen, korva herkistyy. Eikö tässä olekin jotakin tuttua? Samaa, jota laulettiin kotona ja kirkossa, Luojalta armoa anoen:
 
Ilta on tullut Luojani,
armias ole suojani,
jos sijaltain en nousisi,
taivaaseen ota tykösi.

 
Armahtakoon meitä Jumala, että me näemme, missä asuu kurjan pyyntö. Tuona iltana se nousi kohti taivasta kymmenien tuhansien laulussa Helsingin Olympiastadionilta.
 
Joskus kivetkin huutavat. Ja laulavat.

 

 

 Thorleif JohanssonJulkaisujärjestelmänä Verkkoviestin