Torstai 20. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Varpu, Vaula, Erna

Zorbas-pappi Jaakko Kara

Zorbas-pappi alias Jaakko Kara. Kuva: Jaakko Karan kotialbumi.

Kreikkalainen tanssi ja seurakunnan pastori? Ei aivan tavallinen yhdistelmä. Jaakko Karassa nämä kaksi kuitenkin yhdistyvät.

 

Kreikkalaisia tansseja hän on harrastanut ja opettanut jo kolmekymmentä vuotta, ja helatorstaina tulee kaksi vuosikymmentä täyteen Vantaan Hämeenkylän seurakunnan pastorina.

 

Pitkä yhteinen matka, siis.

 

 

 

Tätä on kreikkalainen tanssi

 

-  Kreikkalainen tanssi sopii kaikenkokoisille ja kaikenikäisille, Jaakko Kara vakuuttaa.

 

-  Uskomus, että vain miehet tanssivat Kreikassa, ei ole tosi. Miehen rooliin kuuluu aktiivisuus, ikuinen pikkupoikamaisuus ja kilpailu yhdistettynä kykyyn olla ylivertainen isäntä vierailleen, hän kertoo.

 

-  Mutta on myös naisten tansseja, paritansseja, soolotansseja ja soolo-osuuksia. Valtaosa tansseista on ketjutansseja, missä tanssitaan ketjussa.

 

Suurten juhlapyhien ketjussa voi olla todella suuri määrä tanssijoita, vauvasta vaariin, yleensä perheittäin kerääntyneinä.

 

Tärkein hahmo on ketjun vetäjä, jolle on monia nimiä Kreikan eri puolilla: protohoreftis, kavos, to proto. Hän tekee näyttävimmät lisäkuviot ja johtaa tanssia.

 

Tanssit ovat hyvin erilaisia Kreikan eri puolilla. Kaikki ei suinkaan ole pelkkää legendaarisesta elokuvastakin tuttua Zorbasta.

 

Maalaistanssien lisäksi on uudemman ajan tanssiperinne, kaupunkitanssit eli tavernatanssit, joissa säestävänä soittimena kuullaan mm. maailmankuulua buzukia.

 

Helpoimmat tanssit oppii verrattain lyhyessä ajassa. Lisäkuvioitten ja soolojen opettelemiseen menee ihmiselämä.

 

Kreikkalainen tanssi on kreikkalaisen elämäntavan ytimessä. Antiikin kreikkalaiset linjasivat, että musiikki, laulu ja tanssi ovat saman ilmiön kolme olomuotoa - erottamattomat.

 

Tanssi lähtee usein tilanteesta, jossa ensin on syöty ja juotu: jaettu siis hyvässä hengessä aikaa läheisten ja ystävien kanssa.

 

Sen jälkeen mieli on kevyt, tekee mieli nousta ylös ja levittää kädet - OPA!

 

Kreikkalainen viisaus muistuttaa: iloitseva sydän on ikuisesti nuori.

 

Na horepsume - tanssitaan!

 

Jaakko Kara puolisonsa Felicisiman kanssa  KomediaKeittiö -ohjelman nauhoituksessa. Kuva: Jaakko Karan kotialbumi.Kreikkalaisen tanssin opettaja ja valveutunut harrastaja

Näin kuvailee tanssiva pastori Jaakko Kara itseään:

 

 

Olen aloittanut kreikkalaisen tanssin parissa vuonna 1988. Vietän tänä vuonna huomaamattomasti 30 -vuotistaiteilijajuhlaa. Olen tanssinut esiintyvässä kreikkalaisen tanssin ryhmässä Helsingissä vuodet 1989-1994. Tanssinopetuksen aloitin Myyrmäessä keväällä 1989 koululaisten tanssikerhon vetäjänä.

 

Vuonna 1992 siirryin opettamaan aikuisia. Olen kirjoittanut pro gradu -työni Kreikan kansan etnisestä identiteestistä ja identiteetin tulemisesta esille kahdessa kreikkalaisessa kansantanssissa, jotka ovat miehinen sota- ja voitontanssi tsamikos sekä kreikkalaiseksi vatsatanssiksi nimetty tsifteteli. Yliopistopaino (nyk. Gaudeamus) julkaisi tutkimukseni Jumalaiset Askeleet -kirjana vuonna 1997.

 

Pappisvihkimystä ja seurakuntavirkaa odottaessani olen istunut Helsingin Suomi-Kreikka Yhdistys ry:n hallituksessa, juontanut Kreikan ystävien juhlia ja opettanut maamme Kreikka -yhdistyksissä tansseja ainakin Järvenpäässä, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Turussa, Porissa, Raumalla, Pietarsaaressa, Kajaanissa, Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä ja Äänekoskella. Hetken aikaa opetin Tuusulan seurakunnan työntekijöitä tanssin iloihin, kunnes pappisvihkimys veti muualle.

 

Olen toiminut Sanan Matkat Oy:n matkanjohtajana Kreetan Plataniasissa vuonna 1997. Opetin tuolloin viikon verran kreikkalaisia tansseja hotellin katolla Hämeenlinnan ja Toijalan Kreikka -intoilijoille.

 

Olen toiminut vantaalaisen Hämeenkylän seurakunnan pastorina vuodesta 1998. Helatorstaina2018 täyttyy siis 20 vuotta seurakuntatyötä.

 

Seurakuntatyön yhteydessä olen tanssittanut koulujen suvaitsevaisuuspäivissä, rippileireillä, Vantaan seurakuntien yhteisissä juhannusjuhlissa 5-6 kertaa ja Hämeenkylälle ominaisten, kesäajan pihaseurojen yhteydessä iltojen päätteeksi.

 

Toteutimme nuoren seurakunnan Paavalin Jalanjäljissä -projektin, jonka huipentumana lensimme keväällä 2002 viikoksi Kreetan Plataniasiin.

 

Olen toiminut vuonna 2005 tanssinopettajana Matka-Paletti Oy:n tanssimatkalla Kreetan Hanian Nea Horaan. Paikallistelevisio haastatteli meikäläistä ja ryhmäläisiä. Viisiminuuttinen reportaasi löytyy YouTubesta.

 

Samanaikaisesti olen perustanut ZALA - ASKELEET -toiminimen. Zala on kreetalaista murretta ja merkitsee askelia.

 

Vuodesta 2006 olen järjestänyt raveja. Rave (reivi) on nimitys koko yön kestäville musiikkitapahtumille. Kansanomaisesti ja historialtaan rave merkitsee ensisijaisesti teknokansan tanssi-ilottelua. Takavuosina reiveihin liitettiin joskus myös huumeet ja rankka biletys.

 

Mutta me olemme kokoontuneet noin kerran kuussa tanssimaan tansseja Kreikan joka kolkalta. Kesällä heinäkuussa ravataan Lammiravit, jolloin yhden ravurimme kesämökillä on 24-tuntinen tanssi-ilottelu kreikkalaisen ruoan, juoman ja tanssin sekä suomalaisen luonnon ja saunan hellässä hyväilyssä.

 

Teen erilaisia Kreikan kulttuuriin ja tanssiin liittyviä sekatyöläisen töitä. Jos pikkujoulut, yrityksien TYKY- ja virkistyspäivät tai syntymäpäivät kaipaavat kiihdytintä ja viihdytintä, niin neljä kirjainta - Kara - on ratkaisu.

 

Kirjoitan myös lehtijuttuja Kreikka -kroonikoitten lehtiin ja jaan somessa kansantanssi- sekä kansanmusiikkimateriaalia.

 

Vuoden 2018 isoja tempauksia ovat Patmos ja Kreeta, molemmat syyskuussa. Matka Patmokselle on Radio Dein ja ateenalaisen EL-VE Toursin yhteistyössä kehittämä kulttuurimatka Patmokselle. Kreeta taas merkitsee Rethymnonia, jonne matkustan puolisoni kanssa Pietarsaaren Kreikan ystävät ry:n ryhmämatkan joukon jatkona. Aika velikultia.

 

Juttulinkkejä


 

 

 

Lisätiedot ja kyselyt

 

Jaakko Kara, seurakuntapastori - diakoniatyö ja seniorityö

Hämeenkylän seurakunta

Auratie 3

01630  VANTAA

Puhelin 050-526 8706

Puhelin 09-8306450 (kirkkoherranvirasto)Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin