Torstai 20. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Varpu, Vaula, Erna

Patmos-saarelle Zorbas-papin kanssa 3.9.-10.9.2018

Ensi syksynä matkaan jälleen  kahden ryhmän kanssa Patmos-saarelle. Jälkimmäisen matkan hengellisestä annista vastaa Vantaan Hämeenkylän seurakunnan pastori Jaakko Kara, myös tanssivaksi Zorbas-papiksi nimitetty.
Matkamme ympäristö on Patmos-saari, jossa Johannes kirjoitti Ilmestyskirjan. Matkamme aikana minä kerron Johanneksesta ja saaresta tarinoita ja pitkään Kreikassa asunut paikallisoppamme Pirjo Fragkopoulos kuvaa kreikkalaisten elämää ja pitää meistä huolta. Kotimme saarella on ystäväni Theologos Bourniksen hotelli .

Viikon aikana tutustumme Ilmestyskirjan luolaan, Johannes Teologin luostariin (1088- 89), Evangelismos-nunnaluostariin, Filokalia-teoksen syntysijoille ja moniin muihin mielenkiintoisiin paikkoihin. Iltaisin nautimme hyvää kreikkalaista ruokaa ja juomaa.

Mutta paneudumme myös kreikkalaisiin kansantansseihin. Niihin meitä opastaa ja opettaa Jaakko jäljittelemättömällä tyylillään ja tarttuvalla innostuksellaan.

Voit tutustua Jaakkoon lukemalla hänestä .


Kansantanssifestivaalit 2017 Patmos-saarella.Patmos-saarella on vuosittain kreikkalaisten kansantanssien loistelias festivaali syyskuun alussa. Sen tarkkaa aikataulua ei tiedä vielä kukaan - kreikkalais-saaristolaiseen tapaan, mutta perinteisesti se on osunut syyskuun alkuun, jolloin pääsisimme myös näkemään henkeäsalpaavan upeaa ja kaunista kansantanssia kaikkine tarinoineen. Tämän sivun lopussa on muutamia kuvia vuoden 2017 festivaalista.

Kotinamme Patmos-saarella meillä on koko ajan hotelli  emmekä ryntäile yöpymispaikasta toiseen. Isäntänä on ystäväni Theologos Bournis. 

Eräs asia kannattaa pitää mielessä tällaisilla matkoilla. Kiire, stressi ja aikataulut pitää jättää kotiin! Koska olemme Kreikassa ja saarella, niin esimerkiksi tuuliolosuhteet ja festivaalin ohjelma saattavat muokata aikataulujamme, mutta aina on kaikki järjestynyt…

Matkan aikana kävelemme jonkin verran, mutta vain hyviä teitä. Ei siis mitään piikkisiä ja mutkaisia rinnepolkuja, vaikka kuntoilijoille mäkiäkin on. Jos Sinulla on hankaluuksia kävellä, järjestän tarvittavan autokuljetuksen, jolloin pääset kuitenkin osallistumaan kaikkiin keskeisiin kohteisiimme.


Me haluamme rakentaa Sinulle ihanan matkakokemuksen. Mia Vizantiadis (vas. ylh.) El-Ve tours -matkatoimistosta tuottaa kaikki matkan tarvitsemat palvelut. Thorleif Johansson (oik.ylh.) paljon Patmos-saarella olleena kertoo monenlaisia tarinoita saaresta. Hotellimme omistaja Theologos Bournis (vas. alh.) on käytettävissämme koko ajan. Pirjo Fragkopoulos (oik. alh.) pitkään Kreikassa asuneena opastaa meitä ja kertoo paljon mielenkiintoisia asioita niin Kreikan menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin.OHJELMA

Kymmenien matkojen kokemus Patmoksella on kiteyttänyt matkaohjelmamme alla olevaksi.

Maanantai 3.9.2018
Kello 16:30 Lähtö Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Ateenaa. Suomalainen paikallisoppaamme, Pirjo Fragkopoulos on meitä vastassa. Lentokoneessa tarjoiltavat ateria ja juomat ovat ilmaisia.

Tiistai 4.9.2018
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Ateenaan. Bussilla näemme Ateenan tärkeimmät nähtävyydet, ja tutustumme Akropoliin upeaan museoon. Kävelemme hitaasti ylös Areopagille, missä Paavali aikanaan saarnasi ateenalaisille. Lounas on Ateenan vanhassa kaupungissa.

Sen jälkeen on kuljetus Pireuksen satamakaupunkiin, mistä laivamme lähtee kello 15:00 Patmokselle. Kaikille on varattu mukava istuin matkan ajaksi. Laivalla on hyvät kahvilat ja ravintolat. Toki voi käydä myös kannella ihailemassa merimaisemia sekä Kreikan saaristoa. Laiva saapuu Patmokselle klo 22:35.

Skalan satamasta siirrymme bussilla neljän kilometrin päähän Grikosin entiseen kalastajakylään, jossa majoitumme omaan Joanna-hotelliimme. Olemme samassa hotellissa koko viikon. Se on meille kuin koti, isäntänä ystäväni Theologos Bournis.

Keskiviikko 5.9.2018
Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen Patmos-saareen. Ensimmäisenä on vuorossa Johanneksen Ilmestyskirjan luola. Menemme sinne paikallisella linja-autolla, joka lähtee hotellimme läheltä kello 09:45. Luolassa vietämme rauhallisesti aikaa ja eläydymme Johanneksen maailmaan Ilmestyskirjan syntypaikalla. Sen jälkeen kävelemme rinnettä alas Skalan kaupunkiin. Tätä kävelyä koskee sama kuin kaikkia muitakin: tarvittaessa järjestyy autokuljetus, joten matka sopii kaikille. Illalla on yhteinen illallinen rantatavernassa.

Torstai 6.9.2018
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kreikan ehkä merkittävintä nunnaluostaria, Evangelismosta. Tuo reippaitten nunnien hoitama luostari henkii ainutlaatuisen ajatonta rauhaa. Evangelismos- luostarista siirrymme toiseen luostariin, koko saarta hallitsevaan ja leimaavaan, vuosilta 1088-89 peräisin olevaan Johanneksen luostariin. Luostarissa tutustutaan myös sen museoon. Siellä löytyy monia kristillisen kirkon merkittäviä aarteita, mm. käsikirjoituksia 600- luvulta, otteita Markuksen evankeliumista, El Grecon maalaus "Ecce homo", ikoni "Itkevä Kristus" jne.

Luostarin jälkeen kannattaa syödä vaikkapa kreikkalainen salaattia rinnetavernoissa, joista on näköala yli koko Skalan satamakaupungin aina saaren pohjoisosiin asti. Siitä voi sitten ravittuna mennä kävellen tai bussilla alas Skalaan tai palata hotelliin.

Illalla ennen auringonlaskua lähdemme Profitis Ilias-vuorelle. Nousemme hyvää tietä rauhallisesti ylös 269 metrin korkeuteen. Tarvittaessa vuorelle pääsee myös autolla, joten kaikki pääsevät mukaan.

Vuorelta näkyy koko Patmos-saari. Sään salliessa näemme sieltä, miten hehkuva aurinko laskee autereiseen Välimereen Ikaria- saaren viereen. Vuorella nautimme myös ehtoollisen. Auringon laskettua laskeudumme mekin alas vuoren juurelle, mistä taksit vievät meidät hotellille tai minne itse kukin sieltä haluaa.

Perjantai 7.9.2018
Aamiaisen jälkeen ajamme omalla bussilla saaren sellaisiin paikkoihin, joissa ei ehkä muuten tulisi käytyä. Näemme kreikkalaisen hautausmaan, käymme pienessä, yhden munkin luostarissa, miljoonien kivien rannalla jne. Paluumatkalla voi nauttia omakuntanteisesti maailman sataan parhaaseen herkkuun luokitellun omenapiirakan vaniljajäätelön kera. Jos illalla on kansantanssifestivaali, käymme siellä.

Lauantai 8.9.2018
Vapaapäivä. Nyt olemme tutustuneet Patmos-saaren keskeisimpiin paikkoihin. Niinpä onkin mukava viettää yksi vapaapäivä. Tälle päivälle voi osua myös omakustanteinen retki Efesokseen. Kesän 2018 suorat laiva-aikatauluja Patmokselta Turkkiin ei ole vielä julkaistu ( 17.1.2018) Pidätämme oikeuden matkaohjelman päivien järjestyksen muuttamiseen tämän Efesos-retken takia.

Sunnuntai 9.9.2018
Vapaapäivä. Laivamme takaisin Ateenaan lähtee vasta illalla kello 23:55. Kaikille on varattu hyttipaikat huonejaon mukaan. Hotellihuoneet voimme pitää aivan lähtöön saakka, jotenjos illalla on festivaali, ehdimme käydä myös siellä.

Maanantai 10.9.2018
Laiva saapuu Pireuksen satamaan kello 08:05. Aamiainen on laivalla ennen Pireukseen saapumista. Bussi odottaa meitä satamassa ja vie suoraan Ateenan lentokentälle, josta lentomme lähtee kello 12:00 ja se saapuu Helsinki-Vantaalle kello 15:40.
 
Vastuullinen matkanjärjestäjä on EL-VE Tours, suomalainen matkatoimisto Ateenassa. Se on palvellut suomalaisia jo vuodesta 1977, ja toteuttaa yksilöllisiä ja monipuolisia matkailualan palveluita yksityisille asiakkaille sekä ryhmille.


EL-VE Tours

16, Nikis Str. 10557 Ateena
Puhelin: +30 210 3232449
Fax:  +30 210 3228977
Sähköposti:
Kotisivut:

Matkan hinta
  • 1.190 euroa /henkilö jaetussa 2 hengen huoneessa
  • 1.330 euroa yhden hengen huoneessa

Matkan hintaan sisältyy
  • meno-paluu -reittilennot Aegean Airlinesilla Helsinki – Ateena- Helsinki, aterialla, juomilla sekä matkalaukulla
  • 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa/hytissä aamiaisella standard- huoneessa
  • 1 illallinen sekä 1 lounas
  • kaikki ohjelman mukaiset bussi- ja laivakuljetukset sekä pääsyliput

Kyselyt ja varaukset:
Muistathan mainita erityisruokavaliosi jo varauksen yhteydessä !

Varaus, maksu- ja peruutusehdot
Suosittelemme henkilökohtaisen matkavakuutuksen ottamista !

  • ennakko 250 euroa viikon sisällä varauksesta. Loppumaksu tulee suorittaa 45 päivää ennen lähtöpäivää (lähetämme erillisen laskun tästä )

Jos matka peruutetaan
  • viimeistään 60 päivää ennen matkan alkua, ennakkomaksu palautetaan. Toimistokulut 50 euroa pidätetään ennakosta. Tämän jälkeen ennakkoa ei voida palauttaa.
  • viimeistään 30 – 15 vrk ennen matkan alkua, peritään 50 % matkan hinnasta
  • viimeistään 14 – 0 vrk ennen matkan alkua peritään 100% matkan hinnasta.

Kilkkaamalla alla olevia kuvia näet suurempana yksityiskohtia Patmos-saarelta sekä kansantanssifestivaaleilta 2017.Patmos-saarta hallitsee Johanneksen luostari.
Patmos-saarta hallitsee Johanneksen luostari.
Grikosin ranta on kotisatamamme.
Grikosin ranta on kotisatamamme.
Hotelli Joanna on kuin kotimme.
Hotelli Joanna on kuin kotimme.

Choran kaupunki saaren huipulla.
Choran kaupunki saaren huipulla.
Tuulimyllyt näkyvät kauas.
Tuulimyllyt näkyvät kauas.
Tällaisia sävyjä on vain Välimerellä.
Tällaisia sävyjä on vain Välimerellä.

Auringonlasku nähtynä Profeetta Iliaksen vuorelta.
Auringonlasku nähtynä Profeetta Iliaksen vuorelta.
Lambin rannalla on siljoona meren hiomaa kiveä.
Lambin rannalla on siljoona meren hiomaa kiveä.
Meri kantaa Kirsiä ja Pirjoa.
Meri kantaa Kirsiä ja Pirjoa.

Kansantanssia Patmos-saarella syksyllä 2017.
Kansantanssia Patmos-saarella syksyllä 2017.
Kreikkalaista tunnelmaa Aloni-tavernassa.
Kreikkalaista tunnelmaa Aloni-tavernassa.
Eri saarten ryhmät esittävät parastaan!
Eri saarten ryhmät esittävät parastaan!


Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin