Torstai 20. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Varpu, Vaula, Erna

Korintin ja Ateenan kautta Patmos-saarelle 25.8.-3.9.2018

Ensi syksynä matkaan jälleen ryhmien kanssa Patmos-saarelle. Ensimmäisen ryhmän matkan aikana minä tarinoin Johanneksen elämästä Ilmestyskirjan saarella, Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo johdattaa hiljentymään ja meistä huolehtii paikallisoppamme Pirjo Fragkopoulos. Kotimme saarella on ystäväni Theologos Bourniksen hotelli .

Ennen Patmosta vietämme kolme päivää Kreikan mantereella. Lennämme Ateenaan, asetumme Loutrakin pikkukaupunkiin ja sieltä käsin tutustumme muutamiin paikkoihin.

Käymme muun muassa Korintissa, jossa Paavali saarnasi korinttolaisille. Yhtenä päivänä näemme bussilla Ateenan tärkeimmät nähtävyydet ja tutustumme Akropoliksen museoon ja käymme Areiopagilla. Apostolien tekojen mukaan apostoli Paavali vietiin Areiopagille kuultavaksi opeistaan, ja siellä hän piti neuvostolle puheen, jossa hän selitti kristinuskon perusteita.

Tämän jälkeen siirrymme Patmos-saarelle.

Viikon aikana tutustumme Ilmestyskirjan luolaan, Johannes Teologin luostariin (1088- 89), Evangelismos-nunnaluostariin, Filokalia-teoksen syntysijoille ja moniin muihin mielenkiintoisiin paikkoihin. Iltaisin nautimme hyvää kreikkalaista ruokaa ja juomaa ja pyrimme osallistumaan myös Sacred Music of Patmos -festivaliin. Kreikkalais-saaristolaiseen tapaan musiikkifestivaalin ohjelmistoja ei ole vielä kerrottu eikä ehkä suunniteltukaan, mutta jos se osuu samaan aikaan matkamme kanssa, voimme kokea joitakin ikimuistoisia musiikin iltahetkiä Ilmestyskirjan luolan edessä.

Kotinamme Patmos-saarella meillä on koko ajan hotelli  emmekä ryntäile yöpymispaikasta toiseen. Isäntänä on ystäväni Theologos Bournis. 

Eräs asia kannattaa pitää mielessä tällaisilla matkoilla. Kiire, stressi ja aikataulut pitää jättää kotiin! Koska olemme Kreikassa ja saarella, niin esimerkiksi tuuliolosuhteet saattavat muokata aikataulujamme, mutta aina on kaikki järjestynyt…

Matkan aikana kävelemme jonkin verran, mutta vain hyviä teitä. Ei siis mitään piikkisiä ja mutkaisia rinnepolkuja, vaikka kuntoilijoille mäkiäkin on. Jos Sinulla on hankaluuksia kävellä, järjestän tarvittavan autokuljetuksen, jolloin pääset kuitenkin osallistumaan kaikkiin keskeisiin kohteisiimme.


Me haluamme rakentaa Sinulle ihanan matkakokemuksen. Mia Vizantiadis (vas. ylh.) El-Ve tours -matkatoimistosta tuottaa kaikki matkan tarvitsemat palvelut. Thorleif Johansson (oik.ylh.) paljon Patmos-saarella olleena kertoo monenlaisia tarinoita saaresta. Hotellimme omistaja Theologos Bournis (vas. alh.) on käytettävissämme koko ajan. Pirjo Fragkopoulos (oik. alh.) pitkään Kreikassa asuneena opastaa meitä ja kertoo paljon mielenkiintoisia asioita niin Kreikan menneisyydestä kuin nykyisyydestäkin.

OHJELMA

Kymmenien matkojen kokemus on kiteyttänyt matkaohjelmamme alla olevaksi.

Lauantai 25.8.2018 
Lähtö kello 6:35 Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Ateenaa. Suomalainen paikallisoppaamme Pirjo Fragkopoulos on meitä vastassa ja vie meidät Loutrakiin, hänen kotikaupunkiinsa. Loutrakissa olemme matkan ensimmäiset kolme yötä. Iltapäivä on vapaa ja voi vaikka uida hotellin uima-altaassa tai hotellin omalla uimarannalla. Illallinen on hotellissa.

Sunnuntai 26.8.2018
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan antiikin Korinttiin. Perimätiedon mukaan Paavali asui täällä ja saarnasi korinttolaisille. Korintista matkamme jatkuu ihanaa merimaisemaa ihaillen Epidauruksen antiikin aikaiseen teatteriin, jossa akustiikka toimii vieläkin moitteettomasti! Tämän jälkeen käymme vielä oliivitilalla piknikillä ja tutustumme tuohon vihreään kultaan. Illallinen on hotellissa.

Maanantai 27.8.2018
Aamiaisen jälkeen on vapaa päivä. Sen voi hyödyntää esimerkiksi Loutrakin kaupoissa tai nauttien Korintinlahden vedestä. Illallinen on hotellissa.

Tiistai 28.8.2018
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Ateenaa: näemme bussilla sen tärkeimmät nähtävyydet ja tutustumme Akropoliksen museoon. Käymme Areopagilla, missä Paavali saarnasi ateenalaisille. Lounas on Ateenan vanhassa kaupungissa. Sen jälkeen bussimme vie meidät Pireuksen satamakaupunkiin, mistä laivamme lähtee kello 15:00 kohti Patmoksen saarta. Kaikille on varattuna mukava istuin matkan ajaksi. Laivalla on hyvät kahvilat ja ravintolat. Toki voi käydä myös kannella ihailemassa merimaisemia sekä Kreikan saaristoa. Laiva saapuu Patmokselle klo 22:35.

Skalan satamasta siirrymme bussilla neljän kilometrin päähän Grikosin entiseen kalastajakylään, jossa majoitumme omaan Joanna-hotelliimme. Olemme samassa hotellissa koko viikon. Se on meille kuin koti, isäntänä ystäväni Theologos Bournis.

Keskiviikko 29.8.2018
Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen Patmos-saareen. Ensimmäisenä on vuorossa Johanneksen Ilmestyskirjan luola. Menemme sinne paikallisella linja-autolla, joka lähtee hotellimme läheltä kello 09.45. Luolassa vietämme rauhallisesti aikaa ja eläydymme Johanneksen maailmaan Ilmestyskirjan syntypaikalla. Sen jälkeen kävelemme kilometrin verran rinnettä alas Skalan kaupunkiin. Tätä kävelyä koskee sama kuin kaikkia muitakin: jos on hankala kävellä, autokuljetus järjestyy tarvittaessa, joten matka sopii kaikille.

Illalla on omakustanteinen mahdollisuus tutustua kreikkalaisiin kansantansseihin ja syödä hyvin ravintola Alonissa kreikkalaisten ystäviemme keskellä.

Torstai 30.8.2018
Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kreikan ehkä merkittävintä nunnaluostaria, Evangelismosta. Evangelismos-luostarista siirrymme bussilla koko saarta hallitsevaan ja leimaavaan, vuosilta 1088-89 peräisin olevaan Johanneksen luostariin. Luostarissa tutustutaan myös sen museoon. Siellä löytyy monia kristillisen kirkon merkittäviä aarteita, mm. käsikirjoituksia 600-luvulta, otteita Markuksen evankeliumista, El Grecon maalaus "Ecce homo", ikoni "Itkevä Kristus" jne.

Luostarin jälkeen kannattaa syödä vaikkapa kreikkalainen salaattia rinnetavernassa, josta on näköala yli koko Skalan aina saaren pohjoisosiin asti. Siitä voi sitten ravittuna kävellä kilometrin verran tai mennä bussilla alas Skalan an tai palata hotelliin.

Illalla ennen auringonlaskua lähdemme Profitis Ilias-vuorelle. Nousemme hyvää tietä rauhallisesti 269 metrin korkeuteen. Tarvittaessa vuorelle pääsee myös autolla, joten kaikki pääsevät mukaan.

Vuorelta näkyy koko Patmos-saari. Sään salliessa näemme sieltä, miten hehkuva aurinko laskee autereiseen Välimereen Ikaria-saaren viereen. Vuorella vietämme myös ehtoollisen. Auringon laskettua laskeudumme mekin alas vuoren juurelle, mistä taksit vievät meidät hotellille, syömään tai minne itse kukin sieltä lähteekään.

Perjantai 31.8.2018
Aamiaisen jälkeen ajamme omalla bussilla saaren sellaisiin paikkoihin, joissa ei ehkä muuten tulisi käytyä. Näemme kreikkalaisen hautausmaan, käymme pienessä, yhden munkin luostarissa, miljoonien kivien rannalla jne. Paluumatkalla voimme nauttia omakustanteisesti legendaarisen, maailman sadan parhan herkun joukkoon valitun omenapiirakan vaniljajäätelön kera. Illalla lähdemme Sacred Festivaliin, jos sinä iltana on konsertti.

Lauantai 1.9.2018
Vapaa päivä. Nyt olemme tutustuneet Patmos-saaren keskeisimpiin paikkoihin. Niinpä onkin mukava viettää yksi vapaapäivä. Tälle päivälle voi osua myös omakustanteinen retki Efesokseen. Kesän 2018 suorat laiva-aikatauluja Turkkiin Patmokselta ei ole vielä julkaistu ( 16.1.2018), joten pidätämme oikeuden matkaohjelman päivien järjestykseen tämän Efesos-retken takia.

Sunnuntai 2.9.2018
Vapaa päivä. Laivamme  lähtee Ateenaan vasta illalla kello 23:55. Kaikille on varattuna hyttipaikat huonejaon mukaan. Hotellihuoneet voimme pitää laivan lähtöön saakka, ja niinpä ehdimme käydä musiikkifestivaalissakin, jos sinä iltana on ohjelmaa.

Maanantai 3.9.2018
Laiva saapuu Pireuksen satamaan kello 08:05. Aamiainen on laivalla ennen Pireukseen saapumista. Bussi odottaa meitä satamassa ja vie suoraan Ateenan lentokentälle, josta lentomme lähtee klo 12:00 ja se saapuu Helsinki-Vantaalle klo 15:40.


Vastuullinen matkanjärjestäjä on EL-VE Tours, suomalainen matkatoimisto Ateenassa. Se on palvellut suomalaisia jo vuodesta 1977, ja toteuttaa yksilöllisiä ja monipuolisia matkailualan palveluita yksityisille asiakkaille sekä ryhmille.


EL-VE Tours

16, Nikis Str. 10557 Ateena
Puhelin: +30 210 3232449
Fax:  +30 210 3228977
Sähköposti:
Kotisivut:

Matkan hinta
  • 1.295 euroa /henkilö jaetussa 2 hengen huoneessa
  • 1.480 euroa yhden hengen huoneessa

Matkan hintaan sisältyy
  • menolento Norwegianilla Helsinki – Ateena, paluulento Ateena-Helsinki Aegean Airlinesilla matkalaukuilla ja paluussa ateria juomineen
  • 9 yöpymistä kahden hengen huoneessa/hytissä aamiaisilla
  • 4 illallista ja yksi lounas
  • Kaikki ohjelman mukaiset bussi- ja laivakuljetukset sekä pääsyliput.

Kyselyt ja varaukset:
Muistathan mainita erityisruokavaliosi jo varauksen yhteydessä !

Varaus, maksu- ja peruutusehdot
Suosittelemme henkilökohtaisen matkavakuutuksen ottamista !

  • ennakko 250 euroa viikon sisällä varauksesta. Loppumaksu tulee suorittaa 45 päivää ennen lähtöpäivää (lähetämme erillisen laskun tästä )

Jos matka peruutetaan
  • viimeistään 60 päivää ennen matkan alkua, ennakkomaksu palautetaan. Toimistokulut 50 euroa pidätetään ennakosta. Tämän jälkeen ennakkoa ei voida palauttaa.
  • viimeistään 30 – 15 vrk ennen matkan alkua, peritään 50 % matkan hinnasta
  • viimeistään 14 – 0 vrk ennen matkan alkua peritään 100% matkan hinnasta.

Kilkkaamalla alla olevia kuvia näet suurempana yksityiskohtia Patmos-saarelta.


Patmos-saarta hallitsee Johanneksen luostari.
Patmos-saarta hallitsee Johanneksen luostari.
Grikosin ranta on kotisatamamme.
Grikosin ranta on kotisatamamme.
Hotelli Joanna on kuin kotimme.
Hotelli Joanna on kuin kotimme.

Choran kaupunki saaren huipulla.
Choran kaupunki saaren huipulla.
Tuulimyllyt näkyvät kauas.
Tuulimyllyt näkyvät kauas.
Tällaisia sävyjä on vain Välimerellä.
Tällaisia sävyjä on vain Välimerellä.

Auringonlasku nähtynä Profeetta Iliaksen vuorelta.
Auringonlasku nähtynä Profeetta Iliaksen vuorelta.
Lambin rannalla on siljoona meren hiomaa kiveä.
Lambin rannalla on siljoona meren hiomaa kiveä.
Meri kantaa Kirsiä ja Pirjoa.
Meri kantaa Kirsiä ja Pirjoa.

Ilmestyskirja kirjoitettiin Patmos-saarella.
Ilmestyskirja kirjoitettiin Patmos-saarella.

Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin